Tsunamin

”Någon knuffade omkull Jens bakifrån. Så kändes det när vattnet träffade honom” 

citat ur boken s. 116

Det har gått över tio år sedan tsunamin slog in över stora delar av Sydostasien och flera hundra tusen människor miste livet i katastrofen. Därav 543 svenskar. Författaren själv befann sig på Sri Lanka, men undkom att bli skadad.

Boken låter oss följa fem olika berättelser från Thailand, Indonesien och Sri Lanka när jordskalvet uppstår och senare skapar den förödande tsunamin. Historierna är påhittade men bygger på verkliga öden. Vi får bland annat följa Jens som ensam åker med de två barnen till Phuket i Thailand efter skilsmässan från Bodil. Den här berättelsen är den som påverkar mig mest, och håret reser i nacken på mig när jag läser om kaoset på Patongs gator strax efter tsunamin dragit in. När Jens förtvivlat börjar sökandet efter de två barnen får jag kämpa för att hålla tårarna tillbaka. Kanske är det så jobbigt för jag tänker att det hade lika gärna kunnat vara jag. Inte i praktiken, men i teorin känns det så. 2004 var inte mina barn födda än. Men vi reste mycket i Asien, jag och min man, innan de föddes. Speciellt mycket tid tillbringade vi i Thailand. Vi var på Phuket säsongen innan och säsongen efter tsunamin, men inte just det här året.

Boken är lättläst men ändå gripande. Utan att fastna i för mycket fakta och detaljer lyckas författaren fånga känslan av rädsla, maktlöshet och förtvivlan innan huvudpersonerna lyckas lokalisera sina familjer. När Jens måste ringa från sjukhuset i Phuket, till sin ex-fru hemma i Sverige, och meddela att han inte vet vart barnen är. Det känns som ett knytnävsslag i magen.

Jag tycker definitivt att detta är en läsvärd bok. Mitt betyg blir:

4 av 5

Författare: Jenny Forsberg

Förlag: Klartext

En reaktion till “Tsunamin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s